EU odlučuje o daljoj upotrebi najvećeg otrova njiva

Sutra ili prekosutra nadležne evropske birokrate na zatvorenim sastancima će odlučivati o daljoj upotrebi glifosata, materije koja se smatra najvećim otrovom obradivih površina. Odnosno o tome da li će upotreba glifosata biti produžena u Evropskoj uniji na sledećih 15 godina.

image

Glifosat je pesticid za uništenje korova, upotrebljava se širom sveta pod raznim imenima, a u svet ga je 70-tih godina pustila, ko bi drugi, američka firma Monsanto.

Prošle godine su istraživači Ujedinjenih nacija i eksperti Svetske zdravstvene organizacije objavili da je najprodavaniji pesticid na svetu, glifosat, „verovatno izazivač raka“. Ali Evropska agencija za sigurnost hrane misli upravo suprotno, piše austrijski Die Presse.

Prošle nedelje su nemački mediji javili da je Institut za ekologiju u Minhenu saopštio kako je u 14 vrsta piva u Nemačkoj našao tragove upravo glifosata. Uzbudjenje je vest izazvala i u Austriji.

Nemački instutit za bezbednost hrane pokušao je da smiri strasti objavom da bi odrastao čovek morao da popije 1.000 litara piva dnevno da bi mu pronadjene količine glifosata nanele štetu. Tako misli i Agencija za sigurnost hrane Austrije.

Izgledi da produženje upotrebe glifosata u EU bude izglasano su veliki.

Organizacije za zaštitu životne sredine Global 2000 najavljuju podnošenje tužbe i protiv firme Monsanto i protiv Evropske agencije za sigurnost hrane i Nemačkog instituta za sigurnost hrane jer, po njihovom mišljenju, ove dve poslednje institucije daju prednost profitnim interesima pojedinih kompanija pred interesima gradjana EU. Samo američka kompanija Monsanto ima godišnji promet od 15 milijardi dolara čiju trećinu čine sredstva za zaštitu bilja, a medju njima je glavni glifosat.

S druge strane, predstavnici proizvodjača optužuju ekologe da šire paniku i protežiraju sopstvene interese.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com