EU utvrdila izuzetke : Kako ruska nafta ipak može u EU

Evropska komisija je utvrdila dalje izuzetke od embarga na uvoz ruske nafte i naftnih derivata i ograničenja utvrdjenih za cenu ruske nafte i naftnih derivata.

Kako prenosi ruski portal RBK, embargo i ograničenje cene ne važe za naftne derivate proizvedene od ruske nafte van Rusije, kao i za naftne derivate proizvedene od mešavine ruske nafte s drugim sortama, koje se pojavljuju s drugim carinskim kodom.

RBK, pozivajući se na podatke Medjunarodne agencije za energetiku, podseća da je tokom 2022.godine iz Rusije izvezeno 142 miliona tona naftnih derivata (2,85 miliona barela dnevno) od čega je na EU otpadalo 1,2 miliona barela dnevno.

Kao što se i očekivalo, na najavu evropskog embarga, treće zemlje su se široko prestrojile za novu situaciju na tržištu.

Pa je tokom 2022.godine jako porastao uvoz ruske nafte u Indiju, kao i izvoz naftnih derivata iz Indije u Evropsku uniju.

Pozivajući se na Argus Media, RBK navodi da je Indija od marta do novembra 2022.godine povećala kupovine ruske nafte morskim putem sa nula do 40 odsto ukupnih kupovina tim putem, a udeo Azije u kupovinama ruske nafte je udvostručen na 80 odsto.

Prema podacima Eurostata, na koje se takodje poziva, RBK prenosi da je u periodu mart-novembar 2022.godine izvoz naftnih derivata iz Kine u Evropsku uniju, u odnosu na isti period 2021.godine, porastao 2,3 puta, iz Indije za 14 odsto, iz Turske za 16 odsto, iz Singapura za dva puta.

RBK se poziva na Bloomberg :Singapur postaje hab za reeksport ruske nafte i naftnih derivata preko mešavina ruske nafte s drugim sortama.

Analitičar Metju Šervud za CNBC je tim povodom izjavio :“Economist Intelligence Unit očekuje da se ta tendencija produži :Rusija će više barela upućivati u Kinu, Indiju, na Bliski istok i u Afriku, a Evropa će povećavati uvoz nafte i naftnih derivata iz tih istih Indije, Kine, bliskoistočnih država i SAD“.

Poznavaoci tržišta nafte i naftnih derivata u našem regionu očekuju da će, zbog ovog malo dužeg putovanja do cilja, nafta i naftni derivati poskupeti, ali da će nekih problema sa snabdevenosti tržišta biti ne očekuje niko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com