Evropa se sa 7,4 milijardi evra obezbedila od palestinskih izbeglica

Evropska unija, koja zdušno podržava agresiju Izraela na Gazu, kao legitimnu samoodbrambenu operaciju za uništenje palestinske vojne organizacije Hamas i oslobađanje preostalih talaca koje Hamas drži, obezbedila se od priliva izbeglica, kako palestinskih tako i egipatskih, koje će ta agresija još proizvesti.

Po modelu već oprobanom s Turskom, kad su sirijski izbeglice u pitanju, a kasnije i sa Tunisom i Mauritanijom, EU se sporazumela s Egiptom da mu u naredne tri godine, naime do kraja 2027.godine, isplati 7,4 milijarde evra, a Egipat da spreči nelegalnu migraciju ka Evropi.

Kako su potvrdile obe strane, Sporazum je postignut tokom sastanka izmedju predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i šefova država i vlada Belgije, Italije, Austrije, Kipra i Grčke s jedne i predsednika Egipta Abdel Fatah al Sisija, s druge strane.

Kako prenosi nemački javni servis ARD, od ukupne sume 5 milijardi evra će biti pozajmice, 1,8 milijardi evra investicije u prehrambeni sigurnost i digitalizaciju, a 600 miliona evra grantovi od čega 200 miliona za upravljanje migracijama.

Ranije je Volstrit Džornal, pozivajući se na izbore u egipatskim organima i bezbednosne analitičare, izvestio da Egipat u pustinji, blizu granice sa Gazom, na 20 km2 priprema gradnju kampa za prijem izbeglica kapaciteta 100 000 ljudi.

A AP je izvestio, pozivajući se na analizu satelitskih snimaka, da je Egipat započeo gradnju zida duž puta izmedju Suweid i Rafe.

Kairo, koji preti da će raskinuti mirovni sporazum s Izraelom ukoliko ostane pri u petak inače odobrenoj odluci da izvrši napad na Rafu, odlučno je demantovao obe informacije.

U Rafi se nalazi najmanje 1,3 milion Palestinaca, dobar deo su raseljeni iz drugih delova Gaze.Izrael je saopštio da ima plan njihove evakuacije na sever Gaze.

U Izraelu je, kako opširno izveštavaju nemački mediji, ovog vikenda boravio i nemački kancelar Olaf Šolc. On je ponovio bezrezervnu podršku Nemačke pravu Izraela na samoodbranu, kao i stav da je „Hamas legitimni cilj“ izraelske operacije.

Šolc je držanje talaca nazvao „užasnim zločinom“, a zapitao se da li su „opravdani toliko veliki troškovi“ misleći očito na desetine hiljada palestinskih civila, pretežno žena i dece, koji su poginuli u operaciji za oslobađanje 241 taoca i likvidaciju Hamasa. I mogli bi tek da stradaju tokom najavljene ofanzive na Rafu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com