Ustavni sud Hrvatske : Predsednik države Milanović ne može da se kandiduje ni za poslanika ni za premijera

Ustavni sud Hrvatske objavio je danas upozorenje da bi predsednik države Zoran Milanović prekršio član 96 Ustava Hrvatske ukoliko bi se na parlamentarnim izborima 17.aprila kandidovao za poslanika ili premijera Socijaldemokratske partije Hrvatske,a da prethodno ne podnese ostavku na mesto predsednika države.

Ustavni sud Hrvatske pozvao je predsednika države Zorana Milanovića i Socijaldemokratsku partiju Hrvatske da odmah prestanu s protivustavnim aktivnostima, Državno tužilaštvo da obezbedi zakonito održavanje izbora i upozorio da će, u slučaju protivustavnih izbornih aktivnosti, preduzeti mere iz svoje nadležnosti, uključujući poništavanje izbornih radnji.

Od 11 sudija Ustavnog suda, dvoje je napustilo sednicu jer je smatramo da nema uslova za odlučivanje, a dvoje je bilo protiv usvojenog upozorenja. Ostali su glasali za upozorenje.

„Član 96 Ustava propisuje da predsednik ne može obavljati ni jednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost te da nakon izbora izlazi iz stranke. On je nestranačka ličnost i dok obavlja tu dužnost ne sme učestvovati u političkim aktivnostima ni jedne političke stranke što isključuje bilo kakvu mogućnost da predsednik bude kandidat na listi za izbor poslanika ili istican kao kandidat za predsednika Vlade i da u tom svojstvu učestvuje u političkoj izbornoj kampanji „, precizirao je Ustavni sud Hrvatske u svom upozorenju objavljenom na Internet stranici usud.hr

„Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsednik Republike za vreme obavljanja te dužnosti kandiduje za izbor poslanika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsednika Vlade, mora odmah podneti ostavku predsedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsednika Republike po sili Ustava, preuzima predsednik Hrvatskog sabora (član 97,stav 3 Ustava). Izbori za novog predsednika Republike moraju se održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsednika Republike (član 97,stav 5).Privremeni predsednik Republike ne može istovremeno uz obavljanje dužnosti, biti i kandidat za izbor poslanika u Hrvatski sabor“, navodi se u upozorenju Suda.

Ustavni sud Hrvatske je upozorio da će ceo izborni proces ovih parlamentarnih izbora biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda Hrvatske.

„Ako utvrdi da učesnici u izborima postupaju suprotno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud će se koristiti svojim ustavnim ovlašćenjima, od obaveštavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa nadalje“, pripretio je Ustavni sud Hrvatske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com