Evrozona se predomislila: Ipak nam neće biti baš toliko dobro…

Evropska centralna banka (ECB) snizila je prognozu privrednog rasta evrozone za 2015. godinu sa 1,5 na 1,4 odsto. Snižena je i za prognoza za 2016. godinu i to sa 1,9 na 1,7 odsto.

Mario Draghi waits for the start of the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels October 9, 2012.  REUTERS/Francois Lenoir

Da stvari ne izgledaju tako dobro za evrozonu, u koju ECB već mesecima na mesečnom nivou upumpava desetine milijardi evra, svedoči i izjava Marija Dragija, prvog čoveka te finansijske insitucije, da se stanje pogoršalo od sredine avgusta, kada je ova, najnovija, prognoza privrednog rasta rađena.

Isti je slučaj i sa inflacijom, za koju Dragi kaže da će ostati na izuzetno niskom nivou.

ECB je ranije prognozirala da će inflacija ove godine iznositi 0,1, 2016. 1,5, a 2017. 1,7 odsto. Ipak, niska cena nafte, jačanje evra kao i niže maloprodajne cene uticaće na nestanak inflacije, tačnije na deflaciju u evrozoni u narednim mesecima.

Podsetimo, Evropska centralna banka mesečno od država članica evrozone kupuje obveznice u vrednosti od 60 milijardi dolara, a sve u cilju dizanja inflacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com