FAZ: I Nemačku su rušili, zar ne!?

Povodom proslave 70 godina pobede nad fašizmom imaju nešto da prigovore i Nemci.

Tako je Frankfurter algemajne cajtung doneo veliku grafiku razaranja stambenih zgrada koje je naročito tokom 1944. i 1945. godine proizveo saveznički „moral bombing“, dakle bombardovanje koje je trebalo da za rezultat ima pad morala nemačkog stanovništva.

bombardovanje
(grafika: FAZ)

Dok su se američki bombarderi tokom dana uglavnom koncentrisali na vojne ciljeve, piše list, britanska „Royal Air Force“ je pod okriljem noći rušila nemačke gradove.

Na grafici su prikazani nemački gradovi sa više od 20.000 stanovnika i ona pokazuje da je u Berlinu potpuno razorena jedna trećina stambenih zgrada, dok je samo jedna četvrtina ostala sasvim čitava.

“Let iznad grada pružao je pogled u unutrašnjost gotovo svih zgrada – gotovo svuda su nedostajali krovovi“, piše list.

Dresden, zerstörtes Stadtzentrum

U Vircburgu je srušeno tri četvrtine stambenih zgrada, Vezel i Diren isto su toliko nastradali. Kaselu, Desau, Pferchajm, Emden i Cvajbriken su ostali bez dve trećine stanova.

Najveći gradovi su, uglavnom, stradali manje. Manje od polovine stambenog prostora srušile su savezničke bombe u Mihnenu, Drezdenu, Lajpcigu, Frankfurtu i Štutgartu…

Posle rata je ova akcija slamanja morala nemačkog stanovništva ocenjena kao uspeh, ali novija istraživanja, kaže list, postavljaju pitanje: zar se vojni resursi saveznika nisu mogli bolje iskoristiti na nekom drugom mestu, mada stoji i zapažanje, priznaje list, da je ovim bombardovanjem na zaštiti nemačkog stanovništva bilo angažovano i više nemačkih vojnih resursa koji bi inače bili angažovan na dugom mestu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com