File: Za Južni tok se mogu pitati i članice EU

Evropski komesar Štefan File je u sredu u Briselu stavio do znanja da se o izgradnji gasovoda „Južni tok“ u Srbiji mogu pitati i zemlje članice,

File je time odgovorio na pitanje o tome šta znači stav u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU da „izaziva zabrinutost“ srpski zakon o tom cevovodu za ruski zemni gas.

Kako piše u poglavlju „Energija“ Izveštaja koji je objavila Evropska komisija, tim zakonom se sprovodi sporazum vlada Srbije i Rusije „što izaziva zabrinutost u pogledu njegove usaglašenosti s obavezama Evropske energetske zajednice“ čija je Srbija članica, zajedno s državama EU, kao i Ukrajinom i Moldovijom.

File je posle konferencije za štampu, na kojoj je obrazložio godišnji izveštaj o proširivanju EU, novinarima iz Srbije kratko rekao da su članice EU pokrenule i postupak za utvrdjivanje kršenja propisa Unije povodom namere članice EU – Bugarske, da gradi deonicu „Južnog toka“.

Ali, dodao je, „ništa više od toga ne želim da kažem“.

U poglavlju „Energija“ izveštaja o napretku Srbije u reformama i pregovorima o članstvu s EU, piše da je „zakon o gasovodu Južni tok usvojen zajedno sa uredbom o prostornom planu za njegovu izgradnju“.

Takodje se navodi da vlasti Srbije „nisu ostvarile napredak u primeni obaveza o bezbednosti isporuke prirodnog gasa, mada stalno dogradjivanje skladišta Banatski dvor jača bezbednost snabdevanja“.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com