Folksvagen se pere od skandala sa izduvnim gasovima

Udarac koji je Folksvagen primio otkrivanjem softvera za manipulaciju izduvnim gasovima i dalje traje, a kako stvari stoje trajaće i u mesecima, ako ne i godinama koje dolaze.

folksvagen

Nemačkom proizvođaču automobila, koji pod sopstvenim krovom ima i brendove poput Audija i Škode, u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je skandal prvobitno otkriven, zbog ugradnje spornog softvera preti kazna od 18 milijardi dolara. Pored toga, banke okreću leđa Folksvagenu, jer nije pametno ulagati u nekoga čija budućnost je pod gustom maglom.

S druge strane, Folksvagen još nije pristupio radikalnom smanjenju troškova. Otkazi (još) nisu u planu, ali zato jeste zamrzavanje novih zapošljavanja i smanjenje investicija. Kompanija je najavila da će investicioni plan u Folksvagenu biti smanjen za milijardu evra godišnje, a i drugi vidovi „štednje“ su u planu.

Interesantna je i najava kompanije da će ubrzati razvoj električnih vozila. Interesantno je zbog toga što je Folksvagen uhvaćen sa crnim rukama upravo zbog nedozvoljene količine izduvnih gasova koje proizvode njihovi motori, a što su pokušali da sakriju korišćenjem softvera koji motor prebacuje na ekološki čistiji sistem rada u slučaju testova.

Od izbijanja ovog skandala Folksvagen je na berzi izgubio skoro četvrtinu vrednosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com