Fon der Lajen : U ratu u Ukrajini poginulo 100 000 ukrajinskih vojnika?

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izazvala je danas veliko uzbudjenje uzjavom da je u aktuelnom ratu u Ukrajini poginulo više od 100 000 ukrajinskih vojnika i 20 000 civila.

„Upad Rusije u Ukrajinu doneo je smrt, pustošenje i neopisive patnje. Mi svi pamtimo užase Buče. Po ocenama, do današnjeg dana poginulo je više od 20 000 civila i više od 100 000 ukrajinskih vojnika“, rekla je fon der Lajen ne navodeći izvor tih podataka.

Deo videa u kome ona iznosi tu tvrdnju kasnije je uklonjen sa Twitter naloga fon der Lajen, uz objašnjenje da je predsednica EK mislila i na poginule i na ranjene, prenela je strana.ua

Fon der Lajen  je ocenila da su štete nastale ratom izazvanim rušenjima 600 milijardi evra i rekla da postoje sredstva da se Rusija prinudi da tu štetu plati.

Fon fer Lajen je rekla da je zamrznuto 300 milijardi dolara rezervi Centralne banke Rusije i 19 milijardi dolara ruskih oligarha i da će biti formirana struktura za upravljanje tim sredstvima i njihovo korišćenje za obnovu Ukrajine.

Ona je najavila inicijativu za formiranje specijalnog suda, pod krovom Ujedinjenih nacija, za kažnjavanje ruskih zločina počinjenih tokom rata u Ukrajini.

Ranije je načelnik štabova vojske SAD Mark Mili pred ekonomskim klubom u Njujorku rekao sledeće :

„Reč je o broju ranjenih i ubijenih ruskih vojnika na nivou značajno većem od 100 000. Verovatno je to isto s ukrajinske strane. To su ogromne razmere ljudskih patnji, rekao je Mili prema citatu Rojtersa.

On je ocenio da je ubijeno oko 40 000 ukrajinskih civila, a da je izmedju 15 i 30 miliona ukrajinskih gradjana u izbeglištvu.

O brojkama koje je iznela, pa ih povukla Ursula fon der Lajen izjasnili su se na upit novinara i predstavnici Vojnih snaga Ukrajine.

“ Mi ne možemo da potvrdimo tu brojku, podvlačim, da su gubici ukrajinske armije službena informacija i imaju oznaku  ograničenja objavljivanja.Istovremeno, ako će to što je objavila predsednica Evropske komisije omogućiti da se pozove na odgovornost država – agresor, mi možemo samo da podržimo akcije, koje će ići na ruku zakonitom kažnjavanju onih, koji je izvršio genocid nad ukrajinskim narodom. Treba činiti sve da se na optuženičkoj klupi nadju svi odgovorni za civilne i vojne gubitke Ukrajine“, rekao je šef službe za komunikacije s javnošću Vojnih snaga Ukrajine Bogdan Senik, a prenela je „Ukrajinska pravda“.

U ruskim državnim medijima ovaj „incident“ je komentarisan ne kao slučajan previd predsednice Evropske komisije, nego kao namerno ubacivanje ogromnih brojki sa unapred smišljenim ciljem.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com