Franak: HNB zastrašuje građane, zahtevamo ostavku guvernera

Udruga Franak, koja u Hrvatskoj brani interese ljudi zaduženih u švajcarskim francima, zahteva ostavku guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića zbog, kako tvrde, zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije i zastraživanja javnosti, kao i plasiranja lažnih podataka.

udruga franak

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Nakon što smo pročitali saopštenje guvernera Hrvatske narodne banke na portalu Jutarnjeg lista, neslužbenog glasila bankarskog sektora, odlučili smo organizivati protest pred tom sramotnom institucijom. Protest će se održati u sredu, 16. septembra u 9 sati.

Smatramo nedopustivim da HNB zastrašuje građane i Vladu, koja ih izmenama zakona želi zaštititi, te pozivamo sve građane Republike Hrvatske da, još jednom, stanu u odbranu vlastitih života i života svojih porodica.

Udruga Franak zahteva ostavku guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića zbog zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije i zastraživanja javnosti, plasiranja lažnih podataka, itd.

Ponovo pozivamo Saborski odbor za finasije i državni budžet da počne da radi svoj posao i da rade u interesu građana koji ih plaćaju. Prošli su meseci otkako je Udruga Franak poslala zahtev Odboru, koji je nadležan za rad HNB-a, da pozove guvernera Vujčića i organizije njegovo saslušanje. Pozivamo i Državno tužilaštvo Republike Hrvatske da istraži poslovanje Hrvatske narodne banke i mnoštvo sukobljenih interesa u navedenoj instituciji.

Zgroženi smo činjenicom da postoji mogućnost da ovaj zakon, koji je trebao osigurati pravdu brojnim porodicama koje su nepravedno dovedene do ruba, može propasti. Zato vas sve pozivamo da nam se pridružite na protestvu kojim ćemo oštro osuditi nedopustivo ponašanje svih onih koji ignorišu nepravdu koju svakodnevno proživljavaju naši članovi“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, u hrvatskim medijima objavljeno je mišljenje HNB-a u kojem se službeno obraća ministru finansija Borisu Lalovcu i upozorava da bi Vladin model konverzije kredita u francima u kredite u evrima mogao srušiti kurs kune i kreditni rejting zemlje. Vlada je 10. septembra u skupštinsku proceduru poslala predloge zakonskih izmena za rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima.

HNB upozorava da je sumnjiva ustavnost celog paketa zakona i podseća kako treba izbeći retroaktivnu primenu predloženih mera, kao i da nisu sprovedene konsultacije s Evropskom centralnom bankom (ECB).

Hrvatski premijer Zoran Milanović oštro je odbacio kritike HNB-a i istakao da Skupština donosi zakone, a ne banke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com