Francuski proizvođači mesa u šoku: Ionako jedete sve manje mesa!

Francuzi, kao i građani drugih bogatih zemalja, iz godine u godinu, već petnaest godina, jedu sve manje mesa.

meso

Bez namere da umanjujemo rizike o kojima govori informacija Svetske zdravstvene organizacije, napominjemo da su rizici za Francuze mali jer oni jedu meso prosečno samo tri puta nedeljno, kaže za list Mond Mark Pažes iz Nacionalne asocijacije za stoku i meso.

Naime, od 1960.do 1980. godine potrošnja mesa je u Francuskoj porasla za 1,5 odsto, da bi pik u potrošnji bio dostignut 1994. godine, kada je iznosio 94 kilograma mesa po stanovniku godišnje.

Od tada potrošnja mesa se smanjuje, pa je 2014. iznosila 86 kilograma po stanovniku godišnje.

Slično je i sa 15 starih članica Evropske unije. Prosečna godišnja potrošnja mesa u njima je 2001. iznosila 89,3 kilograma po stanovniku godišnje da bi 2013. pala na 83,2 kilograma. Najviše se troši svinjsko meso – 39,4 kilograma godišnje, za njim sledi pileće – 25 kilograma godišnje, pa juneće – 16,5 kilograma i ovčije – 2,2 kilograma.

One thought on “Francuski proizvođači mesa u šoku: Ionako jedete sve manje mesa!

  • 27. okt. 2015 at 08:38
    Permalink

    crveno meso ne izaziva kancer debelog creva, koliko ja znam a mislim da znam kancer izazivaju dimljeni proizvodi na otvorenoj vatri koja ima dosta dima dim daje aromu i boju a kojom vrstom drveta se dimi ko nezna neka nauči. nejedemo mi svaki dan dimljene proizvode , ovde je i neka propaganda po sredi da se verovatno prodaju evropske i svedske zalihe ribe i pi peradi i njihovih proizvoda . Mada ishrana treba da bude raznovrsna.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com