Francuski seljaci blokirali puteve prema Španiji i Nemačkoj

Francuski poljoprivrednici blokirali su danas puteve prema Nemačkoj i Španiji kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog niskih cena mesa i mlečnih proizvoda, prenosi RT.

frans

Oko 1.000 francuskih farmera blokiralo je autoput u provinciji Alzas na granici sa Nemačkom i tako sprečilo uvoz poljoprivrednih proizvoda.

„Pustili smo automobile da prolaze. Oko 300 kamiona sa poljoprivrednim proizvodima koji narušavaju našu konkurentnost smo naterali da se vrate. Na primer, nismo dozvolili kamionu koji prevozi „Babybel“ sir da uđe u zemlju, potrošači misle da taj sir dolazi iz Francuske, a on je u stvari iz Slovačke“, rekao je Frenk Sander predsednik federacije francuskih poljoprivrednika.

frans2

Slična situacija se dogodila i na autoputu A645 na jugo-zapadu Francuske, na granici sa Španijom. Oko 100 farmera blokiralo je granični prelaz i sprečilo uvoz poljoprivrednih proizvoda.

Ministar poljoprivrede Stefan Le Fol izjavio je da se oko 10 odsto francuskih uzgajivača stoke nalazi na ivici bankrota.

Pariz je u sredu predstavio novi paket hitne finansijske pomoći poljoprivrednicima vredan 600 miliona evra.

Međutim, farmeri su i dalje nezadovoljni i tvrde da najnovije mere vlade ne zadovoljavaju potrebe poljoprivrednog sektora.

„Mere koje je najavila vlada… nijedna od njih se ne bavi narušavanjem konkurentnosti“, rekao je Sander.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com