Frans Timermans izgledan komesar za Brexit

Sadašnji potpredsednik Evopske komisije Frans Timermans najizgledniji je kandidat za komesara za Brexit.

Frans Timmermans

Predsednik EK Žan Klod Junker, francuski predsednik Franso Oland, predsednik EP Martin Šulc i niz drugih EU-zvaničnika pozvali su Veliku Britaniju da ne časeći časa započne pregovore o napuštanju EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron je jutros objavio da će podnošenje zahteva za iščlanjenje prepustiti svom nasledniku koga će Konzervativna partija izabrati na kongresu u oktobru pošto je Kameron jutros podneo ostavku. Iako Brisel ne prihvata taj vozni red, samo sama Velika Britanija mora podneti zahtev za napuštanje Unije od kog trenutka kreće Lisabonskim sporazumom predvidjena procedura.

Da li je Kameron ovim odlaganjem dao EU priliku za dalje ustupke Londonu?

Evropski parlament je za utorak zakazao vanrednu sednicu posvećenu Brexit-u, a Junker je poručio Britancima da je februarski dogovor o posebnom statusu Britanije u EU poslednji ustupak toj državi i da sličnih novih pregovora neće biti.

Pojavile su se, s druge strane, informacije da bi francuski i nemački ministri inostranih poslova Žan Mark Ero i Frank Valter Štajnmajer mogli predstavnicima šest država osnivača EU da predlože njenu reformu koja bi je učinila elastičnijom. Mediji za to vreme stalno proširuju spisak sledećih članica čiji bi stanovnici mogli da zatraže referendum o izlasku iz EU. Prvi kandidat na svim listama je Francuska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com