G20 preživeo, Svetska trgovinska organizacija mora da se menja

Lideri 20 industrijski najrazvijenijih država na svetu uspeli su da usaglase završni dokument svog dvodnevnog samita u Buenos Ajresu i time da taj format medjunarodne saradnje održe u životu.

Uprkos američkoj mrzovolji prema svakom multilateralizmu i njegovim institucijama kao što je Medjunarodni monetarni fond (MMF), u dokumentu je ostala zabeležena zajednička posvećenost „medjunarodnom poretku zasnovanom na pravilima koji je u stanju da efikasno odgovori na svet koji se rapidno menja“.

„Medjunarodna trgovina i investicije su važni motori rasta, produktivnosti, inovacija, kreiranja radnih mesta i razvoja… Mi prepoznajemo doprinos koji je sistem medjunarodne trgovine dao u ostvarenju tog cilja. Taj sistem trenutno ne ispunjava svoje ciljeve i ima prostora za njegova poboljšanja“, zapisano je u dokumentu.

Americi se, medjutim, izašlo u susret: prvi put se na jednom medjunarodnom skupu ovog formata priznalo da nešto ne štima sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO), koja bi trebalo da uspostavlja pravila medjunarodne trgovine i bude mesto rešavanja sporova, i da je potrebno reformisati je.

„Lideri su saglasni da se napravi značajan napredak u reformama (STO) pre sledećeg samita G20, u Osaki, narednog juna“.

Kako izveštava londonski Gardijan, francuski predsednik Emanuel Tramp je ovakav ishod objavio kao pobedu Evropske unije reafirmaciji medjunarodnih institucija u trenutku kad je multilateralizam u krizi.

SAD su takodje objavile uspeh. Neimenovani zvaničnik Bele kuće za Gardijan je rekao da je „jezik multilateralizma izbačen iz teksta“ a „prvi put se priznalo da Svetska trgovinska organizacija ne ostvaruje svoje ciljeve i da je nužno reformisati je“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com