G7 : Do pobede!?

Države članice G7 završile su svoj samit u bavarskom mestu Elmau porukom da će Ukrajinu u ratu sa Rusijom podržavati onoliko dugo koliko treba iako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski od skupa tražio da Ukrajini pomogne da rat završi do kraja ove godine.

„Mi ćemo i dalje pružati finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku i biti na strani Ukrajine toliko dugo koliko je potrebno“, poručile su u zajedničkoj izjavi SAD, Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Francuska, Italija i Japan.

G7 su Ukrajini obećali za ovu godinu 29,5 milijardi dolara, pre svega za pokriće naraslih budžetskih troškova, ali kako primećuje ARD, nije precizirano da li će joj to biti dato kao donacija ili kredit.

Nemački kancelar Olaf Šolc, domaćin ovog samita, izjavio je da se ne sme stvoriti utisak da je svet oko rata u Ukrajini podeljen na Zapad i ostatak sveta.

Zato su na samit pozvani lideri Indije Indonezije, Južne Afrike, Senegala i Argentine, država koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Kakav je rezultat tog pokušaja nije objavljeno, ali je Bela kuća saopštila da će pomoći oko ujedinjavanja sveta oko SAD.

U tom saopštenju je američka vlada najavila novi paket sankcija protiv Rusije, kojima cena meti biti ruski odbrambeni sektor, ali i firme širom sveta koje krše sankcije uvedene Rusiji.

Biće utvrdjen i spisak firmi koje ubuduće neće moći da kupuju američke tehnologije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com