Gasprom: Šta u stvari misli Evropska komisija?

Generalni direktorat Komisije za energetiku EU želi da podrije pravne argumente pravne službe Evropske komisije i da njihovom modifikacijom da Komisiji instrumente da spreči gradnju gasovoda Severni tok 2 zaključila je ruska kompanija Gasprom na osnovu analize protivrečnih stavova iz Brisela o tome da li je gradnja tog gasovoda u koliziji sa zahtevima Trećeg energetskog paketa.

Severni tok 2

Prošle nedelje su, naime, ne oficijelno nego u medijima objavljena dva stanovišta Brisela: jedno Generalnog direktorata Komisije za energetiku i drugo pravne službe Evropske komisije.

Generalni direktorat je, prema saznanjima Blumberga, zaključio da bi gradnja gasovoda Severni tok 2 mogla da znači kršenje zakona EU o liberalizaciji energetskog tržišta i da je potrebno dobiti pravno mišljenje da li se Treći energetski paket odnosi i na gasovode koji prolaze kroz ekonomske zone (u ovom slučaju Finske, Švedske i Danske) i teritorijalne vode zemalja EU (u ovom slučaju Nemačke). Ali ne i preko teritorije država EU, kakav je bio slučaj sa Južnim tokom, napominje Gasprom.

Prema pisanju časopisa Politico, koji se pozvao na vlastiti uvid u dokument, pravna služba Evropske komisije je na prethodna pitanja odgovorila sa NE. Odnosno, pravna služba EK smatra da se Treći energetski paket ne odnosi na projekat gasovoda Severni tok 2 . Gasprom iz ovog pravnog nalaza zaključuje da pravnici u Briselu smatraju da se na projekat Severni tok 2 ne odnose pravila kao što su „pristup trećih lica“, „regulisanje tarifa“ ili „razdvajanje vlasništva“ – odnosno pravilo da snabdevač gasom ne može biti i vlasnik posla prenosa gasa. Dakle, zaključio je Gasprom, za izvodjenje projekta Severni tok 2 nije potrebno tražiti i dobiti izuzeće od pravila Trećeg energetskog paketa kakvo su neki gasovodi, koji snabdevaju Evropu gasom, već dobili. Jer, „gasovod Severni tok 2 neće biti deo unutrašnjeg tržišta gasom EU“.

Ali nalaz pravne službe, u koji je uvid imao časopis Politico, potencijalno remeti sve pokušaje Brisela da zaustavi taj kontroverzni projekat, predstavlja udar političkim protivnicima Severnog toka 2 u Vašingtonu i mnogim evropskim prestonicama naročito na istoku, šteti Ukrajini i pojačava stisak Rusije na Evropu, citira Gasprom komentar časopisa Politico i zaključuje da upravo zato pravno mišljenje još nije pušteno u proceduru, a u nameri da se ono modifikuje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com