Glavni državni tužilac Hrvatske podneo ostavku jer je mason

Glavni državni tužilac Hrvatske Dražen Jelenić podneo je ostavku jer je otkriveno da je član tajne masonske organizacije, izvestio je HRT.

U Saboru Hrvatske opozicija je odmah postavila pitanje: da li je glavni državni tužilac Hrvatske, pre imenovanja, prošao bezbednosnu proveru?

Hrvatski premijer Andrej Plenković je novinarima o proveri koju je on izvršio rekao sledeće: “Svakog pitam ima li nešto što bih ja i javnost trebalo da znamo a što bi bilo od značaja za funkciju koju će obavljati”.

Njemu je Jelenić rekao da nema.

Hrvatske bezbednosne službe (SOA) su saopštile da Zakon o bezbednosnoj proveri i Zakon o državnom tužilaštvu Hrvatske ne predviđaju bezbednosnu proveru kandidata za državnog tužioca. A u slučajevima kad je bezbednosna provera predviđena, vrši se na zahtev određenih institucija i uz saglasnost osobe koja se bezbednosno proverava.

Jelenić je optužen da se, kao član masonske organizacije, našao u sukobu interesa u slučaju u kome su i tužilac i optuženi članovi masonske organizacije.

Inače, u centru afere oko pada glavnog državnog tužioca Hrvatske je lekar Nikica Gabrić, koji je takodje mason.

Nikica Gabrić je, naime, podneo prijavu za iznudu protiv urednika i direktorke nedeljnika 7Dnevno, a jedan od tuženih je takodje mason.

Navodno, zbog hitnosti tog postupka, Jelenić je primio Gabrića, a pošto je u listu Nacional otkriveno da je Jelenić mason, njih dvojica suštinu tog razgovora tumače medjusobno se optužujući.

Jelenić tvrdi da je Gabrić pokušao da utiče na tok predistražnog postupka, ali da je on (Jelenić) to odbio.

Gabrić tvrdi da je bilo baš obratno, a da ga Jelenić optužuje jer misli da je on (Gabrić) Nacionalu otkrio da je Jelenić mason, iako on to nije učinio, samo je Jelenića upozorio odakle mu preti opasnost.

“Gospodin Jelenić je tražio jednu uslugu od mene, a ne ja od njega”, rekao je Gabrić, a prenosi Dnevnik.hr.

I sad će biti još posla za hrvatske istražne organe, jer Gabrić tvrdi da je ceo razgovor s Jelenićem snimio mobilnim telefonom.

On je siguran da u snimanju razgovora zarad samozaštite od imputiranja nema ništa nezakonito, a pošto ih ima koji misle baš suprotno, novi spor pred sudom je na vidiku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com