Gornji dom francuskog parlamenta usvojio penzionu reformu

Kasno sinoć, gornji dom francuskog parlamenta (Senat) usvojio je sa 195 glasova za i 112 glasova protiv reformu francuskog penzionog sistema, koju je predložila vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona, izvestio je Mond.

Senat je ranije usvojio ključni 7.član reforskog predloga kojim se starosna granica za odlazak u penziju postepeno do 2030.godine povećava sa 62 na 64 godine.

Pošto Predstavnički dom francuskog parlamenta tu reformu nije usvojio, u sredu će se sastati paritetna komisija oba parlamentarna doma (po sedam poslanika i senatora) da usaglasi razlike u tekstu.

Očekuje se da finalno glasanje o tekstu zakona bude obavljeno u četvrtak.

I ako zakon ne bi bio usaglašen u tekstu koji je predložila vlada, ona ima ustavne mogućnosti da se konačno glasanje obavi bez amandmana.

Glasanje je sinoć u Senatu obavljeno dok je širom Francuske trajao sedmi dan nacionalne mobilizacije protiv penzijske reforme, koju su organizovali najjači francuski sindikati. Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je juče da primi sindikalne predstavnike. Sindikati su objavili da se protesti nastavljaju.

A francuska premijerka Elizabet Born je, kako citira Mond, saopštila :

„Važna etapa je predjena ove večeri širokom podrškom tekstu reforme penzija u Senatu… Uprkos pokušajima opstrukcije odredjenih grupa, demokratska rasprava je održana. Sigurna sam da postoji većina u parlamentu za izglasavanje ovog teksta“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com