Grčka vlada: Makedonski jezik smo priznali 1977. godine

Portparol i ministar bez portfelja u grčkoj vladi Dimitris Zanakopulos rekao je danas da su ime erga omnes i promene Ustava Makedonije ključni preduslovi za rešenje grčko-makedonskog spora.

„Dok se ne dogovori sve, nije dogovoreno ništa. Tako je u pregovorima. Ali ono što sa potpunom sigurnošću mogu da vam kažem je da su erga omnes i ustavne promene najvažniji odnosno glavni preduslov za bilo kakav dogovor s Bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom“, rekao je Zanakopulos a prenosi Nova Makedonija.

Na pitanje da li je Grčka priznala identitet i jezik makedonski, on je rekao da je grčki ministar inostranih poslova podsetio da je „makedonski jezik priznat još 1977. godine u Ujedinjenim nacijama za vreme vlade Konstantina Karamanlisa“.

Pošto ga je ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov informisao o trenutnom stanju pregovora, makedonski predsednik Djordje Ivanov je izjavio da mu sve liči na privatni dogovor premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa i ponovio: „Moj stav je da ne prihvatam rešenje za pitanje imena za ukupnu upotrebu, ili erga omnes“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com