Grčki parlament usvojio nove stroge mere štednje

Osam dana nakon glasanja o poverenju vladi premijera Aleksisa Ciprasa, grčka vladajuća većina usvojila je nove bolne mere štednje koje diktiraju kreditori za nastavak međunarodnih pozajmica.

Za zakon kojim se predviđaju novi rezovi u penzijama i povećanje poreza glasalo je 154 od 300 poslanika – „za“ su glasali zastupnici Ciprasove Sirize i njenog koalicionog partnera, desničarske stranke Nezavisni Grci Panosa Kamenosa.

Kompletna opozicija, od komunista do neonacista iz Zlatne zore, glasala je protiv zakona u celini, iako su neki zastupnici odobrili različite članke ponaosob u području reforme penzija.

Glasanje je bio prvi test za Ciprasovu vladu koja je dobila poverenje parlamenta prošle nedelje nakon prevremenih parlamentarnih izbora 20. septembra na kojima je njegova stranka Siriza pobedila drugi put u osam meseci.

Nekoliko hiljada osoba protestvovalo je tokom noći u centru Atine protiv usvajanja tog strogog zakona i reformi. Većina se odazvala na apel Komunističke partije, ostali, njih nekoliko stotina, na poziv sindikata „Adedy“.

Usvojenim zakonom sprovode se i šire mere pd onih dogovorenih sa kreditorima 13. jula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com