Gromiko: Škotska bi više izgubila, nego dobila

Rukovodilac Instituta za Evropu Ruske akademije nauka Aleksej Gromiko u intervjuu listu Izvestija tvrdi da bi Škotska osamostaljenjem od Ujedinjenog kraljevstva više izgubila nego dobila.

„O sudbini Škotske van Ujedinjenog kraljvstva ne može se reći ništa pouzdano pošto sličnog precedenta u savremenoj istoriji Evrope još nije bilo. Ni jedna država Zapadne Evrope, isključujući Nemačku, nije se posle 1945. godine delila. Ali sva ekonomska istraživanja sprovedena dosad pokazuju da izlazak Škotske iz Ujedinjenog kraljevstva može doneti Škotskoj dobro u jednim sferama, ali otežati život Škotlandjanima u drugim. To jest, ako se uzmu u obzir sva za i sva protiv, sem utehe za nacionalni ponos i podsticanja nacionalnih težnji i stereotipa, izlazak Škotske teško da bi nabolje izmenio život njenih žitelja“, rekao je Gromiko.

Ukoliko bi Škotska ipak izašla iz Ujedinjenog kraljevstva „ veći deo sredstava od prirodnih resursa bio bi direktno usmeren u škotsku kasu, a ne u London, preko koga su ta sredstva preraspodeljivana, kao i u svakoj drugoj državi, tim više onoj unitarnoj. Ali Škotska bi izgubila više, jer bi bili raskinuti mnogi savezi, otežan biznis izmedju pojedinih kompanija, koji sad postoji. Škotska bi morala na sebe da preuzme značajan deo finansiranja koji sada ide iz centralnog budžeta. Ona će, kako se navodi u programu škotskih nacionalista, izbaciti nuklearne snage sa svoje teritorije, što veoma mnogo košta. Biće neophodno da uvede nacionalnu valutu, ako je njeno stremljenje ka nezavisnosti ozbiljno, a ne samo na papiru. I to će za tržište rada i ekonomiju biti suvišan teret“.

Na primedbu da su naftni prihodi najjači ekonomski argument nacionalista, koji tvrde da će zahvaljujući njima BDP Škotske po stanovniku znatno narasti, Gromiko kaže: „To je isto kao kada bismo rekli: ako bi Teksas izašao iz SAD, Teksašani bi počeli da žive mnogo bolje ili ako bi deo Zapadnog Sibira, gde se nalaze naša glavna naftonosna polja, izašao iz sastava Ruske Federacije, tamo bi počeli da žive bogatije. Nije sve tako jednostavno u životu. Istraživanja sprovedena na zahtev škotskih nacionalista, pokazuju da bi svaki Škot bio na dobitku od nezavisnosti oko 1.000 funti sterlinga, a istraživanja naručena iz Londona pokazuju da bi dobit od ostanka Škotske u Ujedinjenom kraljevstvu bila oko 400 funti sterlinga godišnje. Radi se o veoma mizernoj sumi. Svi drugi argumenti nemaju veze sa materijalnim blagostanjem i baziraju se na emocijama i vlastititim predstavama o identitetu, ništa više od toga“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com