Hans Verner Zin Grcima: Izadjite iz evrozone

Poznati nemački ekonomista Hans Verner Zin pozvao je Grčku da, kao najbolje rešenje, izabere izlazak iz evrozone.

Govoreći pred novinarima u Frankfurtu, Zin je objasnio da je izlazak Grčke iz evrozone poželjan jer je za poslednjih pet godina dobila više kredita (250 milijardi evra) nego što je njen bruto domaći proizvod (190 milijardi) a da to nije imalo efekte dovoljne da relaksiraju ekonomiju zemlje.

Izlazak iz evrozone omogućio bi Grčkoj da reši svoj osnovni problem a to su cene robe i usluga koje su relativno visoke u odnosu na njeno evropsko susedstvo.

Radilo bi se, rekao je Zin, o privremenom izlasku iz evrozone. „Kao kad čovek ode u bolnicu u nadi da će odande izaći“, rekao je on i dodao da bi Grčka mogla da zadrži mesto u savetu Evropske centralne banke, ali bez prava glasa.

Zin tvrdi da se u posedu grčkih domaćinstava i firmi nalaze evro-banknote u visini od 20 odsto grčkog BDP-a i da taj novac ne bi trebalo menjati u drahmu koja bi ubrzano gubila vrednost, nego stanovništvu i firmama učiniti fer poklon. Koji bi, tvrdi Zin, brzo bio nadoknadjen zahvaljujući više faktora koji bi gurali naviše ekonomski rast zemlje uključujući i povratak oko 200 milijardi evra kapitala koji je iz nje pobegao.

Zin smatra da bi za Grčkom evrozonu pre ili kasnije morao napustiti i Kipar, ali da opasnosti nema da bi se to moglo preneti i na druge zemlje.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com