Haos u Bugarskoj : Premijer hapsi Borisova, Tužilaštvo ga pušta

Zamenici gradskog javnog tužilaštva u Sofiji Desislava Petrova i Ivo Ilijev saopštili su kasno popodne da bi eventualna optužnica protiv bivšeg premijera Bojka Borisova i njegovih saradnika Sevdaline Arnaudove i Vladislava Goranova u ovom trenutku bila kršenje zakona, objavila je Bugarska nacionalna televizija.

Borisov, Arnaudova i Goranov su posle 24 – časovnog zadržavanja pušteni na slobodu.

Kako su na brifingu objasnili tužioci, Tužilaštvo je obavešteno da je protiv Borisova, Arnaudove i Goranova pokrenut pretkrivični postupak zbog iznude. Tim povodim je prijavljeni saslušanje 6 svedoka, medju kojima je i premijer Kiril Petkov.

Petkov je, prema navodima Tužilaštva, ispričao o svom susretu s Laurom Koveši povodom javnih navoda Vasila Božkova da su ga ucenjivali Borisov, Goranov i Arnaudova.

Vasil Božkov, tvrdi Tužilaštvo, nije saslušan kao svedok  u ovom slučaju, a vršena su ispitivanja i drugih svedoka od kojih su neke bile u srodstvu s Božkovim.

Posle Tužilaštva, konferenciju za štampu su održali  bugarski premijer Kiril Petkov i ministar unutrašnjih poslova  Bojko Raškov.

Petkov je, kako prenosi Bugarska nacionalna televizija, rekao da se „opet suočavamo sa apsolutnom sabotažom tužilaštva“.

On je rekao da se ometa aktivnost svakoga ko pokuša da radi protiv korupcije i da u Bugarskoj nema nezavisnog tužilaštva.

Ali, prenosi BNT reči Petkova, na ovom slučaju radi i evropsko javno tužilaštvo, dakle, sada, postoji paralelna struktura u „koju verujemo mnogo više“.

Bitka za normalnu, slobodnu i evropsku Bugarsku je počela, radićemo sa svim instrumentima Evropske unije, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

Bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova i njegove saradnike sinoć je privela Nacionalna policija, kako je objavljeno, zbog sumnje u zloupotrebu evropskih sredstava, zbog hitnosti operacije bugarsko tužilaštvo o operaciji nije bilo unapred obavešteno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com