Hoće li Hrvatska ipak ratovati u ratu koji nije njen

Spoljno-politički komentator Branimir Vidmarović sa Univerziteta u Puli smatra da će SAD  pritisnuti Hrvatsku da pošalje svoj kontingent u konflikt na ukrajinskoj granici i da  nadležnosti predsednika Hrvatske da to spreči nisu velike.

„NATO u ovom trenutku doživljava svoju malu renesansu, imao je jednu krizu identiteta, postojanja i smisla, i sada taj smisao dolazi. U interesu je NATOa ovu eskalaciju prikazati većom nego što jeste i pokazati da je savez još uvek relevantan i važan. Tu sada dolazi do različitih strukturalnih problema, ne reaguju svi jednako i nema jedinstva, a zašto bi i bilo, Ukrajina nije članica NATO, rekao je Vidmarović za HRT.

„Mi smi tu dosta pragmatični, u poslednje vreme mi se dosta svidja naša spoljna politika, jer je nekako odmerena. Medjutim, ako bude trebalo, stisnuće nas, stisnuće nas SAD i nećemo moći reći ne. Predsednik Milanović odavno je poručio kako Hrvatska neće slati vojsku u Ukrajinu, iako je to teoretski naša obaveza prema Severnoatlantskom savezu.Ali Milanović je sistemski u slabijoj poziciji s obzirom na svoja ovlašćenja „, rekao je Vidmarović za HRT.

“ U svakom slučaju će nas stisnuti, možda ne u velikom obimu i možda ne podno ukrajinske granice da ne izgleda kao da učestvujemo u eskalaciji, ali negde u baltičke zemlje će poslati naše vojnike „, rekao je spoljno-politički komentor Branimir Vidmarović za HRT.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com