Hoće li Hrvatska ugostiti Putina, a izbaciti njegovog ambasadora

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je izložena oštrim kritikama opozicije u Hrvatskom saboru zbog jučerašnjeg poziva ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da poseti Hrvatsku.

Taj je poziv Grabar-Kitarović uputila Putinu tokom telefonskog razgovora obavljenog istog dana kad se Hrvatska na EU samitu u Briselu solidarisala s Velikom Britanijom u oštroj osudi Rusije kao „vrlo verovatnog počinioca“ napada na bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja koji se dogodio u Solsberiju.

Članice EU su se dogovorile da pojedinačno daju „oštar diplomatski odgovor na tu činjenicu“, a EU je odlučila da povuče na konsultacije svog ambasadora u Moskvi Markusa Ederera.

Pa je hrvatska opozicija danas postavila pitanje da li se može dogoditi da u Hrvatskoj bude otkazano gostoprimstvo ruskom ambasadoru Anvaru Azimovu ili drugim ruskim diplomatama, a ukazano gostoprimstvo predsedniku njihove države Vladimiru Putinu.

Šef Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardić je ocenio da je hrvatska predsednica izjavama u Argentini osramotila sebe i funkciju koju obavlja, a jučerašnjim pozivom Putinu ugrozila i položaj Republike Hrvatske koja je mala zemlja i ne može sebi da dozvoli da govori sa dva glasa – jedno premijer, drugo predsednica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com