Hrvatska: Poskupeo uskršnji ručak

Bez obzira da li će sesti za bogatu, prosečnu ili sasvim skromnu uskršnju trpezu, gradjani Hrvatske će ove godine morati da izbroje više kuna nego prošle, izračunali su Nezavisni hrvatski sindikati.

Kao i ranije formirane su za potrebe ocene troška tri uskršnje korpe za četvoročlanu porodicu – bogata, prosečna i skromna, a obuhvaćen je period od Velikog petka do Uskršnjeg ponedeljka.

Cene su snimane u velikim trgovinskim lancima i pijacama, a korpe se razlikuju po kvalitetu mesa i ribe koji se na sto iznose i slatkišima.

Bogata uskršnja korpa ove godine će koštati 1715,24 kune i biće za 96,82 kune skuplja nego što je bila prošle godine. U toj korpi je riba bakalar, jagnjetina i kuvana šunka, a supa je skuvana od skupljih i kvalitetnijih delova junetine.

Prosečna uskršnja korpa koštaće u Hrvatskoj 1224,41 kune i biće za 104,50 kune skuplja od prošlogodišnje. U toj korpi je riba oslić, prasetina i rolana šunka, a supa je skuvana od jeftinijih delova junetine.

I najzad, skromna uskršnja korpa koštaće 666,44 kuna i biće za 54,61 kune skuplja nego što je bila prošle godine. Na skromnom uskršnjem stolu će biti srdela i sušena lopatica kao i jeftiniji delovi svinjetine. Na stolu neće biti kolača ni pića.

U ove korpe nisu uračunati pokloni, a oni su za Uskrs, tvrde u Nezavisnim hrvatskim sindikatima, i inače skromniji nego za Božić.

Nisu uračunata ni uskršnja turistička putovanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com