Hrvatska Skupština jednoglasno izglasala: Švajcarce preračunati u evre

Hrvatska Skupština je na današnjoj sednici jednoglasno prihvatila izmene zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama i tako kredite u švajcarskim francima konvertovala u evre.

Sabor

Konačno rešenje problema zaduženih u „svajcarcima“ predviđa konverziju takvih kredita u kredite vezane uz evro i to na način da se položaj korisnika tih kredita izjednači sa položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u evrima.

Konverzija kredita biće na dobrovoljnoj bazi, zavisno od odluke potrošača, i to za sve kredite u „švajcarcima“ koji su u otplati, koji su prodani ili na bilo koji način ustupljeni trećoj strani, ali ne i na kredite koji su redovno ili prevremeno otplaćeni.

Konverzija će se sprovesti tako da se početno odobrena glavnica kredita izražena u francima pretvori u evre po kursu koji je bio primenjiv na dan isplate kredita, a početno ugovorena kamatna stopa u „švajcarcima“ zameni kamatnom stopom za kredite u evrima, pa će se na osnovu tog obračuna utvrditi novi plan otplate.

Banke će morati da u roku od 45 dana svim korisnicima kredita obračunatim u švajcarskim francima na kućne adrese pošalju preporučenu pošiljku sa obračunatom konverzijom u evre. Korisnik kredita zatim ima pravo da u roku od 30 dana od primanja pošiljke odluči da li prihvata konverziju ili ne.

Ako korisnik kredita ne pristane na konverziju, otplata kredita nastaviće se prema početno ugovorenim uslovima. Odnosno, za takve korisnike kredita na snazi ostaje fiksirani kurs franka u odnosu na kunu (jedan franak 6,39 kuna) do isteka zakonskog roka (februar 2016. godine), kao i fiksna kamatna stopa od 3,23 odsto.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com