Hrvatski ekonomista : Takmičenje je dobro, ali Hrvatska je 50 % razvijenija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neprekidno ponavlja da ga političari i mediju iz regiona napadaju jer im smeta rast i napredak Srbije.

Iz Hrvatske mu je svojom računicom, napravljenom za Večernji list, odgovorio hrvatski ekonomista Velimir Šonje.

„Realni BDP po stanovniku (dakle, nominalni korigiran za razliku u cijeni – prema paritetu kupovne moći – i za razliku u broju stanovnika) JEST mjera razvoja neke zemlje, a tu stvari stoje ovako : Hrvatska je na oko 64 odsto prosječne razine razvoja EU, Češka je na oko 94 odsto, Slovenija na oko 90 odsto, Srbija na oko 43 odsto. Dakle, Hrvatska je gotovo 50 odsto razvijenija od Srbije (64/43), ali Slovenija je oko 40 odsto (90/64) razvijenija od Hrvatske“, objasnio je Šonje za Večernji list.

„Kada bi srbijanski realni BDP po stanovniku 10 godina rastao 2 postotka boda brže od hrvatskog u prosjeku godišnje, što je jako teško, Hrvatska bi i dalje bila 23 odsto razvijenija od Srbije. Ako bi se takva razlika u brzini rasta nastavila jako dugo, Srbija bi sustigla Hrvatsku za circa dva desetljeća tj oko 2040 „, rekao je Šonje.

Uz napomenu da je jako dobro da se zemlje, koje su trgovački partneri što brže razvijaju, jer tako jedna od druge više kupuju, život svima biva bolji, a šansi za sukobe sve manje, Šonje je zaključio :

“ Razvojna kompeticija može biti dobar kolektivni motiv te je jako dobro da Srbija jednim okom prati Hrvatsku, a Hrvatska Srbiju, ali pritom treba znati korektno interpretirati podatke“.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com