Hrvatsko svetsko čudo: Drveni most sa zgradama, hotelom…

Pelješki most, pravo čudo građevinarstva – ukoliko bude izgrađen, biće dugačak „tek“ 2,4 kilometara, imaće spoljašnjost od drveta i stakla i to u obliku pčelinjeg saća, a ono što je najinteresantije je svakako podatak da će se unutar mosta nalaziti čitave zgrade, tržni centri, muzeji, elitni hotel, kongresni centar, sveukupno 400.000 metara kvadratnih.

Pelješki most 2

Kako prenosi Jutarnji list, delovima ove građevine koji su poput zgrade sam most bi prolazio kao tunel, jedan pravac bi bio na jednoj etaži, a drugi na drugoj. Vozila bi na krajolik imala pogled kroz fasadu. Bile tu i pešačke i biciklističke trake.

Plan je da se Pelješki most oslanja u moru na samo tri tačke, a počinjao bi i završavao se kao mol.

Na jednom delu Pelješkog mosta planiran je luk visok i do 50 metara, što znači da bi tuda mogli da prolaze i viši brodovi.

Kada je elitni hotel u Pelješkom mostu u pitanju, on će biti visok kao zgrada od 20 spratova, što dovoljno govori o kakvoj mega-građevini je reč.

Pelješki most 3

Autor ove vizije je arhitekta Ivica Plavec, koji je i idejni tvorac poznate Adrisove upravne zgrade u Zagrebu.

„Projekat drvenog Pelješkog mosta spada i u domen hrabrosti“, iskren je Plavec u intervjuu za Jutarnji list.

Prvobitna procena vrednosti izgradnje ovog mosta, ističe Plavec, je oko 900 miliona evra, ali bi se pomoć svakako dobila i od Evropske unije, upravo zbog drveta kojim bi most bio obložen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com