Hypo grad na Karlovom trgu u Beču

Grupa bečkih studenata arhiteture, gradjevinarstva, informatike prihvatila se ciničnog poduhvata čije rezultate gradjani austrijske prestonice mogu sada da gledaju na bečkom Karlovom trgu: tamo je prikazan virtualni grad koji je mogao biti izgradjen sa 19 milijardi evra koliko će najmanje austrijsku državu koštati sanacija Hypo Alpe Adria banke.

Maketa tog virtualnog grada pokazuje da je za te pare moglo da bude izgradjeno 1.300 objekata, dve tramvajske i dve autobuske linije, jedan stadion, jedno sklonište i jedno postrojenje za preradu otpada. U gradu bi, izračunali su studenti, bilo mesta za 102.574 stanovnika na površini od 12 kvadratnih kilometara.

Dok Bečlije uživaju u inventivnosti svojih studenata, austrijsku državu je tužila Bayern LB, banka u vlasništvu bavarske države, inače bivši vlasnik Hypo Alpe Adria banke, zbog zakona donetog letos, a kojim je predvidjen značajan otpis dugova Hypo. Taj bi otpis koštao Bavarce 800 miliona evra plus prinudno odlaganje kredita od 1,5 milijardi evra. Bavarci smatraju da je zakon protivustavan, a još dva poverioca – Oberbank i Uniqa – su takodje najavila tužbe.

Austrijska država za to vreme vodi pregovore sa američkim finansijskim investitorom Adventom o prodaji zdravog dela balkanskog posla Hypo Alpe Adria banke dok bi nenaplativa potraživanja preuzela država preko Bad bank.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com