I žena je čovek: Daruvarac ili kako svetu ugoditi

Slučaj Darka Kovačevića Daruvarca toliko je, u izbornoj godini, zgranuo i Hrvatsku i svakog van Hrvatske ko je za slučaj čuo, da Ministarstvu pravde Hrvatske nije bilo druge nego da menja Zakon o kaznenom postupku.

Prema izmenjenom Zakonu, nema vremenskog ograničenja za držanje u pritvoru osoba osudjenih u prvostepenom postupku na više od 5 godina zatvora.

Darko Kovačević Daruvarac je u punom kafiću pretukao devojku lupajući joj glavom o lavabo. Pošto je osudjen, pušten je iz pritvora na slobodu, i u blizinu žrtve, jer je dotadašnji zakonski rok za njegovo zadržavanje u pritvoru istekao, a presuda nije postala pravosnažna.

Neki su advokati, koje je konsultovao HRT, ovu meru osudili kao „povredu načela nevinosti“ jer, pitali su, šta ako drugostepeni sud osobu osudjenu u prvostepenom postupku oslobodi?

Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković  je izjavio da se ne radi o „povredi načela nevinosti“ nego o meri koja omogućava da se Hrvatska „kao društvo može odbraniti od opasnih počinilaca“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com