IBM otvara centar za tehničku podršku u Hrvatskoj

Svoj novi centar za tehničku podršku korisnicima američka kompanija IBM otvoriće u Hrvatskoj iako su u igri bile još Slovenija i Slovačka, pišu u slovenački mediji koji navode da je hrvatska vlada investitoru ponudila bolje uslove za ulaganje, dok je slovenačka strana u pregovorima tvrdila da svim stranim investitorima nudi iste uslove, prenosi portal Poslovni.hr.

IBM

Prve kontakte o privlačenju investicije američkog tehnološkog diva slovenačka je vlada s IBM-om ostvarila u oktobru prošle godine, krajem prošle godine s menadžerima IBM-a o tome je u Njujorku prilikom svoje američke turneje razgovarao i premijer Miro Cerar, ali u pregovorima Slovenija nije pristala na velike poreske olakšice koje je investitor zahtevao, pišu ljubljansko Delo i mariborski list Večer.

Prema navodima slovenačkih medija, kao potencijalno najzanimljivija lokacija u Sloveniji IBM-u se nudio Maribor, a računalo se na otvaranje više stotina novih visokokvalifanih radnih mesta za stručnjake i osobe koje dobro vladaju stranim jezicima, u prvom redu nemačkim i engleskim. Kako navode slovenački mediji, IBM-ov centar za tehničku podršku je projekat koji zapravo znači koncentraciju i prenos takvih usluga iz Nemačke, Italije i drugih zapadnih država prema evropskom istoku, gde postoji kvalifikovani kadar, ali je cena rada manja, a u pregovorima je glavni element bio dobijanje poreskih i drugih olakšica.

„Kad je reč o privlačenju stranih investicija, Slovenija je u konkurenciji s Austrijom, Češkom, Slovačkom, Mađarskom, Hrvatskom i Srbijom“, kazao je komentarišući vest da je IBM odustao od Slovenije Branko Žibret iz konsultantske kompanije AT Kearney. On je dodao da Slovenija još nije donela pravu strategiju i sistem kako privući investitore iz inostranstva, a osim toga bi trebalo da uspostavi i privlačniji poslovni ambijent. „Ova je vlada toga svesna, ali se stvari menjaju presporo“, kazao je Žibert.

Prema analizi investicione klime u Sloveniji koju je sprovela kompanija AT Kearney, strane se investicije u Sloveniju poslednjih godina doduše povećavaju, ali nema grinfild investicija koje stvaraju nova radna mesta. U Sloveniji strana ulaganja čine oko 20 odsto BDP-a, a u susednim državama i do 45 procenata, upozorava studija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com