INA: Bolje i Kleš nego Rusi

Poput Srbije i Hrvatska je prodala svoju naftnu kompaniju, pa se pokajala.

Razlika je u tome što je spor izmedju države Hrvatske i njenog partnera u naftnoj kompaniji INA, madjarskog MOL-a otišao tako daleko da povratka nema.

Izgedi da MOL problem reši prodajom svog udela drže se kao izvesni, a opasnost da kupac bude neka od ruskih naftnih kompanija smatra se realnom. Hrvatska vlada u nameri da po svaku cenu izbegne ovo širenje ruskog uticaja dobija podršku iz Amerike. Tako da hrvatski listovi ovih dana spekulišu da bi kupac mogao da bude američki biznisen Alan Gari Kleš, koji je svojevremeno radio u administraciji američkog predsednika Džeralda Forda. Kleš je u svojim intervjuima objavljivao nameru da kupi nekoliko rafinerija.

Kleš grupa, piše Jutarnji list, od 2007. godine ima firmu u Hrvatskoj- Alphacan iz Prigorja Brdovečkog bavi se proizodnjom prozorskih okvira i grilja (kapaka). Posluje s gubitkom.

Spor izmedju hrvatske vade i MOL-a ne prestaje ni za tren. Samo da navedemo dve poslednje odluke: neki dan je Ministarstvo privrede Hrvatske ponovilo svoju sudski oborenu odluku iz 2011. godine i oduzelo, zbog neispunjavanja obaveza, dozvolu Ini za istraživanja na lokalitetima „Sava“ i „Severozapadna Hrvatska“. MOL je najavio upravni spor s ciljem poništenja tog rešenja.

Ministarstvo finansija Hrvatske je donelo rešenje da je Ina dužna na ime poreza na dodatu vrednost i dobit za 2010. i 2011. godinu plus zatezne kamate 319 miliona kuna. Ina će se žaliti. Slično rešenje za poslovnu 2008. i 2009. godinu je već u žalbenom postupku pred Upravnim sudom.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com