Inflacija u Nemačkoj kao 1973/74

Za stručnjake neočekivano, godišnja inflacija u Nemačkoj u maju je poskočila na 7,9 odsto sa aprilskih 7,4 odsto, kako je saopštila Nemačka služba za statistiku.

Poslednji put medjugodišnji rast cena bio je tako visok 1973/74.godine kao posledica prvog naftnog šoka.

Na majski skok cena odlučujuće je uticao rast cena energenata – u odnosu na maj 2021.godine 38,3 odsto, i rast cena životnih namirnica – 11,1odsto.Svoj uticaj na cene i dalje vrše i pandemijom pokidani lanci snabdevanja.

Inače, nemačka privreda je  2022.godinu započela lakim rastom bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu  od 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, 4 odsto u odnosu na I kvartal 2021.godine.

Ali, saopštila je Nemačka služba za statistiku, BDP Nemačke u I kvartalu 2022.godine bio je za 0,9 odsto manji nego u predpandemijskom IV kvartalu 2019.godine

Nemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) ocenio je da će nemački BDP u II kvartalu 2022.godine nešto pasti.

Taj Institut ocenjuje da su rat u Ukrajini, ali i korona situacija u Kini pogodili nemačku privredu osetno i podstakli inflaciju.

„S obzirom na teško okruženje, drži se nemačka privreda doduše još dobro. Ipak, BDP će u drugom kvartalu nešto pasti, ali prolazno“, ocenili su stručnjaci Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja a preneo je Dow Jones

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com