Irska opet na stazama uspeha – BDP porastao 7,7%!

Irska, nekadašnji predvodnik kada je u pitanju rast ekonomije u Evropskoj uniji, a potom država koju je teško pogodila svetska finansijska kriza, vraća se na puteve stare slave, svedoče najnoviji podaci. Nakon rasta bruto-društvenog proizvoda od 1,5 odsto u drugom kvartalu ove godine, Irska je podigla svoju ekonomiju sveukupno za 7,7 posto u proteklih godinu dana.

Majkl Nunan, ministar finansija Irske, iskreno je prokomentarisao da je visok rast normalan „u prvim stadijumima nakon recesije“, ali to ne menja činjenicu da je Irska opet prva država Evropske unije kada je u pitanju rast BDP-a.

„Nadam se da ćemo imati rast od 3 posto u narednih pet godina“, rekao je Nunan, prenosi Gardijan, i dodao da je „preokret direktna posledica mera koje je odredila Vlada i žrtve irskog naroda“.

Da se Irska opravlja od sloma svetskog finansijskog sektora, koji ih je uveo u program oštrih mera štednje, najbolje svedoči podatak da je Vlada Irske ove godine ostvarila veći prihod od poreza nego što je bilo očekivano, pa je sada u „problemu“ na šta taj novac da potroši.

Jedna od prvih mera Vlade u Dablinu će biti olakšavanje nekih od mera štednje, ali taj proces je daleko od gotovog. Irska i dalje ima pozamašan javni dug, ali činjenica da im je izvoz u drugom kvartalu ove godine porastao za 13 odsto svakako pokazuje da je „tigar“, kako je nekada nosila nadimak irska ekonomija, na putu potpunog oporavka.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com