Istorijska prekretnica: Sindikat na čelu Folksvagena

Dogadjaj se poredi sa istinskim zemljotresom: do izbora novog šefa Nadzornog odbora na čelu nemačkog i evropskog automobilskog giganta Folksvagena iz Volfsburga biće bivši šef moćnog nemačkog sindikata (IG-Metall)  i predstavnik zaposlenih Bertold Huber. Jer, vlasnici – porodice Porše i Pjeh – ni medju svojim članovima ni inače nisu mogli da nadju nikog iskusnijeg i za tu funkciju boljeg.

Interesima kapitala veoma skloni Frankfurter algemajne cajtung ne krije svoje simpatije za beskrupulozne metode vodjenja te firme – tu uključujući i nemilosrdno eliminisanje potrošenih menadžera – koje je proteklih decenija primenjivao inženjer Ferdinand Pjeh (78), unuk osnivača Folksvagena i konstruktora čuvene „bube“. Što je, argumentuje list, od Folksvagena načinilo uspešnu firmu koja proizvodi 10 miliona automobila godišnje, ima poslovni prihod od 200 milijardi evra i zapošljava 600.000 ljudi. Pri tome je, žali list, Pjeh i grešio, ali je češće „video stvari pre drugih“.

Novinski autori se još osvrću u očekivanju onoga što bi poraženi Patrijarh i suvlasnik firme još mogao da uradi na skupštini akcionara 5. maja, ali sadašnje stanje stvari ih ipak upućuje na zaključak da je era Ferdinanda Pjeha završena.

Pjeh ne samo što ovog puta nije uspeo da skloni menadžera koji je, po njegovom mišljenju, dao što je mogao, nego, što je još važnije, nije u Nadzornom odboru obezbedio podršku za krajnju nameru da Ursulu Pjeh (59), bivšu guvernantu svoje dece koja je postala njegova druga supruga, nametne za svoga naslednika na čelu Folksvagena. Svih pet preostalih članova prezidijuma Nadzornog odbora bili su kategorično protiv zahteva Pjeha da se i njemu mandat na čelu tog tela produži, pošto je Pjehu uz nos, produženje ugovora umesto otkaza dobio generalni direktor Martin Vinterkorn (68).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com