Istraživanje : U 42 od 53 države negativno mišljenje o Rusiji

Anketu sa 32 pitanja o političkim i medjunarodnim temama medju 50 000 gradjana u 53 države sproveli su od 30.marta do 10.maja, dakle posle ruske intervencije u Ukrajini, nemački institut za sociološka istraživanja Latana i nevladina organizacija „Alijansa demokratije“, koju je osnovao bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen.

Anketirani su i gradjani Rusije, na koju su se odnosila tri pitanja, prenosi ruski list Komersant.

Suprotno tvrdnjama ruskih političara, ističe taj list, većina gradjana zapadnih država ne samo da ima, uopšte uzev, negativan stav prema Rusiji nego podržava prekid ekonomske saradnje s njom, čak ako im to i samima šteti.

I kad imaju negativan stav o Rusiji, gradjani Azije, Afrike i Bliskog istoka su više za nastavak ekonomske saradnje s njom.

Većina anketiranih u 42 države izjavila je da ima negativan odnos prema Rusiji : najviše u Poljskoj (87%), Portugaliji (83%), Ukrajini (80%), Danskoj (79%), Švedskoj i Irskoj (77%)…

Najviše simpatizera Rusija ima u Kini (59%), Indiji (56%), Pakistanu (48%), Vijetnamu (46%), Alžiru (43%)…

Na pitanje da li su za prekid ekonomskih veza sa Rusijom zbog njene intervencije u Ukrajini većina anketiranih u 31 državi odgovorila je sa DA.

Najviše anketiranih se za prekid ekonomskih veza sa Rusijom izjasnilo u Poljskoj (76%).

Stanovnici država Azije, Afrike i Bliskog istoka su pre za nastavak ekonomske saradnje, a najviše anktiranih takav stav ima u Kini (71%).

Napominjući da države, koje aktivno osudjuju vojnu operaciju Rusije u Ukrajini i uvele su Rusiji sankcije, stvaraju 60 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda, Komersant navodi zemlje u kojima preovladjuje negativan stav prema Rusiji, a čije je stanovništvo, sudeći po anketi, ipak za očuvanje ekonomskih veza.

U Grčkoj negativan stav prema Rusiji ima 45 odsto, a pozitivan 22 odsto anketiranih, dok se za očuvanje ekonomske saradnje izjašnjava njih 56%.

U Madjarskoj negativan stav prema Rusiji ima 48 odsto, a pozitivan 16 odsto anketiranih, a za očuvanje ekonomskih veza je njih 55 odsto.

Slično je u Izraelu, Turskoj, Keniji, Nigeriji, UAE, Meksiku, Peruu, Tajlandu, na Filipinima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com