Izbeglice i teroristi pogurali francusku radikalnu desnicu

Nacionalni front, stranka radikalne desnice koju predvodi Marin le Pen, osvojio je većinu u najmanje šest od ukupno 13 francuskih regiona u kojima su danas održani regionalni izbori.

Marin le Pen

Napredak, barem kada su ovi izbori u pitanju, radikalna desnica može zahvaliti sve većem nezadovoljstvu građana zbog dolaska izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana, ali pre svega terorističkim napadima u Parizu, 13. novembra.

Na drugom mestu, kada se svi rezultati zbroje, nalaze se Republikanska partija bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, dok je vladajuća Socijalistička partija, aktuelnog predsednika Fransoe Olanda, na trećoj poziciji.

Prvi rezultati sa birališta pokazuju da je Nacionalni front osvojio 30,8, Republikanci 27,2, a Socijalisti 22,7 odsto glasova.

Marion Marešal-Le Pen

Le Penova, i njena nećaka Marion Marešal-Le Pen, u svojim regionima su pobedili sa preko 40 odsto glasova, što je apsolutni rekord njihove stranke.

Interesantno je da Nacionalni front nikada u svojoj istoriji nije pobedio na regionalnim izborima. Tačnije – nikada nisu osvojili nijedno mesto.

Na regionalnim izborima u Francuskoj kandidati moraju da osvoje 50 odsto + 1 glas za pobedu u prvom krugu. Drugi krug izbora, u kojem će, već su tako najavili, Socijalisti podržati kandidate suparnika iz redova Republikanaca, biće održan 13. decembra.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com