To je država: Hrvatska će zaštiti građane od kursa franka

Vlada Hrvatske će preduzeti sve što je potrebno da bi zaštitila građane koje je pogodilo naglo jačanje švajcarskog franka i oni mogu mirno da spavaju, poručio je hrvatski premijer Zoran Milanović.

„Preduzećemo sve da zaštitimo građane, imamo sve instrumente. Naravno da to može da završi na sudu, ali verujem da sud ima nekakav osećaj da je ovo vanredna situacija“, rekao je Milanović gostujući na Hrvatskoj radio-televiziji, ali nije želeo da precizira šta će tačno Vlada Hrvatske uraditi povodom ovog slučaja.

„(Ta mera) će regulativno olakšati ili da neko vreme ne plaćaju (kredit) ili da se smanji kamatna stopa“, objasnio je Milanović.

On je dodao da sigurno niko neće završiti u bankrotu zbog kursa švajcarskog franka.

„Garantujem da dužnici neće završiti u bankrotu, garantujem da neće biti problema“, obećao je hrvatski premijer.

Ipak, ističe Milanović, veruje da će banke izaći u susret građanima i postići dogovor sa njima, jer je to „u njihovom interesu“.

„I bankama, čiji dužnici su u problemima, preti opasnost da ostanu bez više od čega će ovako i onako ostati. Tu i banke moraju nešto izgubiti, to je potpuno jasno“, rekao je Milanović, prenosi Jutarnji list.

Iako je rekao da ne želi da vodi harangu protiv banaka, Milanović im je poručio da „iznad njih postoji hrvatska država“.

„Pozivam ljude da ne drame, situaciju imamo poptuno pod kontrolom“, zaključio je Zoran Milanović i obećao konačno rešenje do 1. februara.

S druge strane u Srbiji se nadležne institucije tek šturo oglašavaju povodom kursa švajcarskog franka. Primera radi, Narodna banka Srbije je građanima poručila da će “naročito pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita ineksiranihu švajcarskim francima”.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com