Još jedan veliki dan za Vučića : Stigao Olaf Šolc

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je u četvrtak kasno uveče na Aerodromu Nikola Tesla nemačkog kancelara Olafa Šolca.

I ubrzo posle toga na društvenim mrežama ocenio da je današnji dan veliki dan i prekretnica za Srbiju.

Za danas je, naime,najavljen Samit o kritičnim sirovinama Srbije na kome će učestvovati Vučić i njegov gost nemački kancelar Šolc.Samit se održava u Palati Srbija.

Kao uvod u ovu posetu i ovaj samit, Ustavni sud Srbije odlučio da nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrdjivanju područja posebne namene za realizaciju Projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“(Službeni glasnik RS 8/22).

Vlada Srbije je promptno reagovala na odluku Ustavnog suda i vratila na snagu neustavno suspendovanu uredbu o eksploataciji litijuma.

„U cilju realizacije odluke Ustavnog suda,kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe, i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način ,Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja uredbe koja je proglašena neustavnom“, saopšteno je na sajtu Vlade.

Na dan dolaska Olafa Šolca u Beograd, Vlada Srbije je usvojila Zaključak o utvrdjivanju osnova za zaključivanje memoranduma o razumevanju izmedju Republike Srbije i Evropske unije o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina,lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, koji predvidja pet pravaca delovanja : o saradnji na industrijskom nivou, o saradnji u oblasti istraživanja i inovacija, o implementaciji visokih ekoloških ,socijalnih i upravljačkih standarda i praksi, o mobilizaciji finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU i o razvoju ljudskih resursa neophodnih za ostvarivanje svih segmenata ovog partnerstva.

U saopštenju, objavljenom na sajtu Vlade, više puta se ponavlja da će „strateško partnerstvo u oblasti održivih sirovina“ poboljšati izglede,i političke, za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

„Partnerstvo se zasniva na značajnom potencijalu sirovina Republike Srbije i njenom geografskom položaju u odnosu na EU i rezultiraće ekonomskim rastom Republike Srbije i doprineti poboljšanju položaja za pridruživanje EU. Ojačaće naše političke odnose, promovisati dugoročni ekonomski rast Srbije i Evropske unije i doprineti naporima Srbije za pridruživanje EU“.

Pojedini nemački mediji tvrde da je nemačka vlada dugo u tajnosti držala posetu kancelara Šolca Beogradu,ali je na dan dolaska kancelara u Beograd naravno objavljeno kratko saopštenje o toj poseti.

U njemu se navodi da će u centru razgovora biti bilateralne,ali i medjunarodne i evropske teme i da će Šolc i njegov domaćin Vučić,kao i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič i predstavnici kompanija učestvovati na Samitu o kritičnim sirovinama.

Takodje se dodaje da će u okviru samita biti potpisan Memorandum o razumevanju izmedju Srbije i Evropske komisije o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama ,lancima dodate vrednosti baterija i električnih automobila.

Dok se u Srbiji težište stavlja na približavanju EU, koje bi ovo partnerstvo značilo,kao i na ekonomski rast ,koji će to partnerstvo, po oceni vlasti u Srbiji, doneti, nemački mediji težište stavljaju na karakter vlasti Aleksandra Vučića i ekološke izazove koji su za projekat eksploatacije litijuma vezani.

Tako RedaktionsNetzwerk Deutschland prenosi da je portparolu nemačke vlade Štefenu Hebeštrajtu na konferenciji za štampu postavljeno pitanje da li će litijumski projekat u Srbiji značiti dokaz približavanja Srbije Evropskoj uniji, a otklon od Kine .On je odgovorio :

“ Mi se radujemo što putujemo u Srbiju i što možemo da unapredimo taj projekat“.

To što nemački kancelar putuje da „da start za rudnik litijuma na zapadu Srbije “ , za nemačke medije je „za srpskog predsednika jedan od njegovih najboljih PR poteza“ koji mu „daje mogućnost da deluje kao partner Zapada“(www.standard.de).

Ističe se u nemačkim medijima i deo u saopštenju Vlade Srbije koji govori „o implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda i praksi“, ali se dovodi u pitanje sposobnost Srbije da visoke ekološke standarde sprovede.

Uglavnom, zaključuje u uvodu svog teksta Tagesspiegel, sporazumom o partnerstvu bi evropskoj privredi trebalo da bude omogućen ekskluzivni pristup litijumskim rezervama Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com