Kako je Grčka razbesnela EU uvodom u plan reformi

Grčka sebe smatra ponosnim i nenarušivim članom Evropske unije, kao i neopozivim članom evrozone, stoji u uvodu plana reformi koje je Vlada Grčke poslala u Brisel, a koji je objavio Financial Times.

„Ipak, održivost te Unije, a pogotovo zajedničke valute, sada je upitna, u glavama mnogih grčkih građana ali i u glavama mnogih među našim evropskim partnerima. Pitanje pred svima nama kao Evropljanima je da li se Evropska unija može nositi sa ovim izazovom“, bez dlake na jeziku bila je Vlada Aleksisa Ciprasa, pre svih ministar finansija Janis Varufakis, autor plana reformi koji ima 26 strana.

Potrebno je napraviti preokret u odnosu na greške iz prošlosti, napisali su Grci Briselu i dodali da je potrebno i uspostaviti nove odnose između država članica EU.

„Odnose zasnovane na solidarnosti, rešenjima, uzajamnom poštovanju i novoj nadi za zajednički progres“, bili su nadahnuti Grci.

Same plan tiče se uglavnom poreskih i sveobuhvatnih fiskalnih reformi, a Vlada Grčke prognozira da će joj one doneti šest milijardi evra. Ukoliko EU odobri ovaj plan, a kako stvari sada stoje – neće, Grčkoj će biti uplaćena nova tranša finansijske pomoći u iznosu od 7,2 milijarde evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com