Kako je postignut sporazum?

Nakon 17 sati pregovora šefovi zemalja članica Evrogrupe postigli dogovor o Grčkoj i tako izbegli njeno izbacivanje iz evrozone.

greu

„Na samitu evrozone postignut je jednoglasni sporazum“, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i dodao da je sada sve spremno za novi program finansijske pomoći iz Evropskog mehanizma za stabilizaciju.

Maratonski sastanak šefova država evrozone najčešće je vođen u užem krugu u kojem su nemačka kancelarka Angela Merkel, grčki premijer Aleksis Cipras, Donald Tusk i francuski predsednik Fransoa Oland.

Osnova sporazuma je dokument koji su u subotu i nedelju pripremili ministri finansija evrozone.

Ključne za postizanje dogovora su bile dve tačke: dogovor o fondu grčke imovine sa sredstvima iz kojih će se smanjivati grčki dug i reformski zakoni koje grčki parlament mora usvojiti do srede.

Grčka je ipak dobila neke ustupke, fond težak oko 50 milijardi evra biće stacioniran u Grčkoj, a ne, kako je ranije predlagano, u Luksemburgu. Iz tog fonda polovina novca će se koristiti za smanjivanje grčkog duga, a ostatak će ići na dokapitalizaciju grčkih banaka i investicije.

Atina će, takođe, imati priliku da razgovara o reprogramiranju duga.

„Najpre će grčki parlament, do srede, usvojiti zakone kako bi reforme počele odmah, a moraće još jednom potvrditi ovaj sporazum. Nakon toga će Evrogrupa telekonferencijom, verovatno već u sredu uveče, odobriti dogovor koji moraju odobriti i neki nacionalni parlamenti država EU, uključujući i nemački Bundestag. To bi se trebalo završiti do kraja nedelje. Nakon toga Evrogrupa daje mandate institucijama za početak pregovora sa Grčkom o novom paketu pomoći“, obnarodovao je redosled događaja šef Evrogrupe Jeron Dajsblum.

Upitan da prokomentariše kako će Cipras progurati kroz parlament mnogo oštriji plan reformi nego što je ranije predviđano, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odgovorio: „Ovo je tipičan evropski aranžman. Ovde nema pobednika i gubitnika. Rekao sam da će posle referenduma stvari za Grčku biti mnogo teže i tako je bilo“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com