Ko će voditi Grčku kroz reforme?

Siriza, donedavno ubedljivo najpopularnija stranka u Grčkoj, neće ostvariti ni blizu ubedljivu pobedu na sledećim parlamentarnim izborima, zakazanim za 20. septembra, svedoče najnovije ankete.

Grčka

U anketi koju je sproveo Univerzitet Makedonija za TV Skai i dnevni list Katimerini Siriza ima 27 odsto podrške, a isto toliko ima i Nova Demokratija. Borba za treće mesto odvija se između ultra-desničarske Zlatne Zore (6,5%), Komunističke partije (6%), Potamija (5,5%), PASOK-a (5,5%) i Unije centralista (4,5%). Nezavisni Grci, koji su zajedno sa Sirizom vladali u Grčkoj ove godine, teško da će preći cenzus s obzirom da ih u ovoj anketi podržava tek 1,5 odsto ispitanika.

Situacija bi mogla da se promeni nakon 9. septembra, za kada je zakazana televizijska debata lidera stranaka, kao i posle 14. septembra, kada će se pred TV kamerama „sudariti“ dva najpopularnija političara u Grčkoj, Aleksis Cipras (Siriza) i Evangelos Meimarakis (Nova Demokratija).

Podsetimo, Grčka je u avgustu sa međunarodnim kreditorima dogovorila novi paket finansijske pomoći od 86 milijardi evra. Dogovor je postignut na osnovu grčkog obećanja da će sprovesti sveobuhvatne reforme, ali i privatizaciju u vrednosti od čak 50 milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com