Ko falsifikuje istoriju :po Šolcu i po Putinu

Poslednjih se godina mnogo govori o pokušajima revizije i falsifikovanju činjenica o Drugom svetskom ratu, pa i u vezi sa aktuelnim rusko- ukrajinskim sukobom.

U svom obraćanju nemačkoj javnosti, nemački kancelar Olaf Šolc juče je, izmedju ostalog, za falsifikovanje činjenica optužio ruskog predsednika Putina:

“ Predsednik Putin čak svoj varvarski agresorski rat izjednačava s borbom protiv nacionalsocijalizma. To je istorijski falsifikat i sramotno je. Naša je dužnost da to jasno kažemo. Ali to nije sve. Vojna pobeda saveznika učinila je kraj vojnoj diktaturi u Nemačkoj. Do danas smo mi Nemci za to zahvalni“, rekao je Šolc.

Baš sad, odnosno početkom maja nemačka vlada je odlučila da osnuje Dokumentacioni centar Drugog svetskog rata i nemačke okupacije u Evropi čiji zadatak je čuvanje „sećanja na nemačku odgovornost za strašni Drugi svetski rat i posledice nemačke okupacije“. Koncept Centra je, kako je objavio ARD, izradio Nemački istorijski muzej u konsultaciji s rukovodiocima najvažnijih nemačkih memorijala.

Za  falsifikovanje  istorije Drugog svetskog rata danas je ruski predsednik Vladimir Putin optužio Zapad.

„Mi nikada nećemo odustati od ljubavi za  domovinu, od vere, tradicionalnih vrednosti, običaja predaka, od uvažavanja svih naroda i kultura. A na Zapadu su te hiljadugodišnje vrednosti, sudeći po svemu, odlučili da ukinun. Takva moralna degradacija postala je osnova ciničnih falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata, podsticanja rusofobije, uzdizanja izdajnika, ruganja sećanju na njihove žrtve, brisanja hrabrosti onih koji su ostvarili i stradali za pobedu.

Nama je poznato da su američkim veteranima, koji su hteli da dodju na paradu u Moskvi, u stvari zabranili da to učini. Ali hoću da oni znaju : mi se ponosimo vašim podvizima, vašim doprinosom zajedničkoj pobedi. Mi poštujemo sve vojnike savezničkih armija – Amerikance, Engleze, Francuze – učesnike Pokreta otpora, hrabre vojnike i partizane Kine – sve koji su uništili nacizam i militarizam“, rekao je Putin na Paradi pobede u Moskvi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com