Koju privatizaciju će obustaviti Cipras

Aleksis Cipras i koalicija Siriza, koji su odneli pobedu na upravo završenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, obećali su da će, izmedju ostalog, obustaviti privatizaciju državne imovine u toj zemlji.

Program privatizacije državne imovine u Grčkoj dogovorile su prethodne grčke vlade sa Trojkom (MMF, ECB, EK) medjunarodnih kreditora i taj je program više puta korigovan na dole.

Šef grčke službe za privatizaciju TAiPED u toku tri godine menjan je četiri puta.

Prvobitno je 2010. godine dogovoreno da Grčka privatizacijom državne imovine do 2015. godine obezbedi 50 milijardi evra. Plan je u medjuvremenu revidiran na 22 milijarde evra do 2020. godine.

Sad Medjunarodni monetarni fond prognozira da će ta zemlja zaključno sa 2015. godinom privatizacijom obezbediti 6,3 milijarde.

Grčka je u, medjuvremenu, obavila dve velike privatizacije: pre koji mesec je za 1,23 miliardu evra prepustila upravljanje nad 14 regionalnih aerodroma – medju njima su i oni u Solunu, na Rodosu, Kritu i Krfu – nemačkom Fraportu, a ranije je prodala i državnu lutriju OPAP za 622 miliona evra grčko-češkom konzorcijumu.

Sledeći za delimičnu prvatizaciju bio je pripremljen grčki državni monopol za proizvodnju struje, što nije samo u Grčkoj delikatna namera.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com