Koliko je Evropski energetski savez opasan za Gasprom

Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski predsednik Donald Tusk rekao je da će temeljni principi prošle nedelje osnovanog Evropskog energetskog saveza biti vrlo brzo pretočeni u zakonski projekat. Tada će se znati, pišu ruski medji, koliko su trenutno nejasni principi opasni po rusku gasnu kompaniju Gasprom.

Naime, države članice EU nisu se saglasili sa predlogom Poljske da njihovi ugovori o kupovini gasa moraju ići na odobrenje Evropskoj komisiji, ali ti ugovori moraju biti usklađeni sa evropskim pravilima, a posebno zahtevima energetske bezbednosti. Koji su tačno kriterijumi energetske bezbednosti tek će se utvrditi.

Ruski list Komersant spekuliše da bi Evropska komisija mogla, definišući te kriterijume, da poveća obavezni broj isporučilaca gasa, što bi naročito pogodilo 6 zemalja članica EU, koje su u potpunosti u zavisnosti od ruskog gasa, ali  i samu kompaniju Gasprom.

„Tako bi mogli da dođu pod udar ugovori Gasproma u južnoj i jugoistočnoj Evropi“, piše Komersant i napominje da je Evropski energetski savez, od usvajanja Trećeg energetskog paketa 2009. godine, najveći evropski izazov Gaspromu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com