Kolindu Grabar Kitarović pobeda koštala milion evra

Kolinda Grabar Kitarović, nova predsednica Hrvatske, u predizbornoj kampanji je potrošila 8.136.000 kuna (1,054 miliona evra).

Od tog iznosa 4,6 miliona kuna je sakupljeno od donatora, kojih je ukupno bilo 640, rekao je Mladen Pavić, portparol Kolinde Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović

Odlukom Vlade Hrvatske o naknadi troškova za predsedničke izbore, Kolinda Grabar Kitarović će dobiti 968.000 kuna za drugom mesto u prvom krugu i dodatnih 200.000 kuna za pobedu u drugom krugu.

Kada je u pitanju Ivo Josipović, poraženi branilac funkcije, njegova kampanja je samo do kraja prvog kruga koštala 5,8 miliona kuna, od čega je 2,7 sakupljeno iz donacija. Sasvim je verovatno da je Josipović poraz u drugom krugu platio više no Grabar Kitarovićeva pobedu.

Ivo Josipović

Ivi Josipoviću će država refundirati ukupno 1,194 miliona kuna, milion za pobedu u prvom krugu i još 194.000 za gorki poraz u neizvesnom drugu krugu.

Pravo na naknadu ima i mladi Ivan Sinčić, najveće iznenađenje ovih izbora ali i uopšte na hrvatskoj političkoj sceni. Njemu će treće mesto u prvom krugu doneti 427.000 kuna.

Milan Kujundžić neće dobiti ni kune iz državnog budžeta zato što nije osvojio zakonom minimalno propisanih 10 odsto glasova.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com