Kolonijalna restitucija : Belgija vratila deci Patrisa Lumumbe jedan zub njihovog oca

Fransoa, Roland i Juliana Lumumba preuzeli su u ponedeljak u Briselu jedan zub svog oca Patrisa Lumumbe, prvog  premijera Demokratske Republike Kongo, koji je 1961.godine mučen i ubijen u Katangi, a njegovo telo raskomadano i uništeno u kiselini!

Koliko se zna, od  tela Patrisa Lumumbe ostao je samo taj zub, koji je jedan belgijski policajac sačuvao za uspomenu.Taj policajac je, prema informaciji France24, učestvovao u uklanjanju tela Lumumbe i u medijima se hvalio suvenirom.

Kako je izvestila France24, plavu kutiju u kojoj se nalazio zub, namenjen budućem memorijalnom centru Patrisa Lumumbe u Kinšasi, od državnog tužioca Belgije preuzeo je jedan od Lumumbinih sinova.

Bivša kolonijalna sila Belgija obavila je 2000-2001.godine istragu, koja je okončana zaključkom da je u ubistvu Patrisa Lumumbe postojala „moralna odgovornost“ belgijskih funkcionera i rukovodilaca.

Belgijski drzavni tužilac i belgijska vlada izvinili su se zbog toga narodu Konga.

Zbog ubistva Patrisa Lumumbe niko nije odgovarao. Njegova porodica je 2011.godine pokrenula pravnu proceduru za utvrđivanje istine o njegovom ubistvu. Postupak još traje i državni tužilac Belgije je ocenio da velika borba tek predstoji.

Početkom juna u Demokratskoj Republici Kongo boravio je belgijski kralj Filip.

On je tom prilikom izrazio duboko žaljenje zbog rana koje su tokom belgijske kolonijalne vladavine nanete narodu Konga, ali se, što je posebno primećeno, zbog tih rana nije izvinio.

Ali je otvorio proces povraćaja baštine koja je odneta iz Konga za vreme kolonijalne vladavine.

S kraljem je u Kinšasu iz Brisela stigla retka maska, nekad korišćena u procesu uvodjenja dečaka u doba zrelosti – pozajmica na neodredjeno vreme Nacionalnom muzeju Konga od Afričkog muzeja u Tervuerenu kod Brisela.

Francuski mediji tvrde da je jedan belgijski istraživač masku stekao regularno – kupio je 1953.godine za sumu koja je tada smatrana za razumnu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com