Komersant: Poljski predsednik premestio kraj Drugog svetskog rata u 1989.

Danas je na više mesta u Poljskoj obavljena komemoracija povodom 80 godina od kako je napadom Nemačke na Poljsku počeo Drugi svetski rat. Ta će komemoracija tek biti analizirana zbog teške kontroverze: Njoj su prisustvovali i predstavnici država koje su u tom ratu počinile najteže zločine, a nisu pozvani predstavnici naroda koji su podneli najveće žrtve – ruskog i srpskog naroda. Na primer, Sovjetski savez je u tom ratu izgubio više od 25 miliona stanovnika.

Prenosimo najveći deo izveštaja ruskog lista Komersant sa ovog dogadjaja:

„Andžej Duda se setio onih koji su poginuli ‘za vašu i našu slobodu na frontovima po celom svetu’ – 80 miliona ljudi. I kratko je opisao poljski pogled na istoriju Drugog svetskog rata: 1. septembra Poljsku je napala vojska Vermahta, a 17. septembra – ‘Sovjetski savez saveznik hitlerovske Nemačke’, Poljska je iščezla sa karte sveta. Od zločina nacista, on je prešao na spominjanje žrtava ‘sovjetskog zarobljeništva gde je poginulo 22.000 poljskih oficira’. ‘To je bila hekatomba (ritualno prinošenje žrtava – Komersant) naše inteligencije, našeg naroda, njegovih najboljih sinova”, izjavio je Andžej Duda.

A posle rata, produžio je predsednik, “Poljska je dospela pod dugu okupaciju sovjetsku, pa se na neki način, u kontekstu političkih posledica, Drugi svetski rat nije završio do 1989. godine”.

Zahvalivši se “saveznicima sa slobodnog Zapada” i sa druge strane Atlantika za “podršku u teškim vremenima” predsednik je prebacio mostove ka današnjem danu.
Kao što ne bi bilo Drugog svetskog rata da je svet stao u zaštitu Austrije, Čehoslovačke i Jevreja, tako i danas, izjavio je predsednik Duda, da bi se predupredila agresija, “potrebne su sankcije i svaku vojnu agresiju treba da dočeka čvrst, odlučan i moćan otpor”.

Ne imenujući državu kojoj treba pružiti odlučan otpor, Andžej Duda se izrazio tako kako bi bio shvaćen: “Nastaviti se ponašati kao da se ništa nije dogodilo i zatvarati oči – to nije izlaz. To je de fakto indulgencija za nove napade. Vi znate šta se dešava. U 2008. godini – Gruzija, u 2014. godini – Ukrajina. Promena granica, okupacija, vojni zarobljenici, vojne provokacija”, na tom mestu je trg (Pilsudskog, Varšava) počeo da aplaudira.

Mnogo uzdržanih su prošlost i sadašnjost komentarisali jedan posle drugog predsednik Nemačke Frank Valter i potpredsednik SAD Majkl Pens.

”Nema mesta gde bi mi ovako teško bilo da vam se obratim na nemačkom jeziku”, govorio je nemački predsednik. Zahvalivši se na pozivu (medju gostima je bila i nemačka kancelarka Angela Merkel, ali nije govorila) i za pomirenje “koje je poklonio poljski narod”, on je obećao: “Mi nikada nećemo zaboraviti”, i ponovio na poljskom “Nigdy nie zapomnimy”.

Majkl Pens je pozdravio “bezbednu, jaku i slobodnu Poljsku”, izrazio je poštovanje narodima koji su se borili za kraj Drugog svetskog rata, koji je počeo tako što su “nacistička Nemačka i komunistički Sovjetski savez podelili tu državu na okupacione zone”.

Izrazivši poštovanje Poljacima i svojim zemljacima, on je pomenuo i Britance, Holandjane, borce francuskog Pokreta otpora, Čehe, Grke, Rumune i “druge narode” koji su se borili s fašizmom.

“Ljudi su zaboravili Boga, otud sve”, podsetio je on na reči Aleksandra Solženjicina i upozorio: “Amerika i Poljska nastavljaju da podržavaju sve svoje saveznike radi opšte bezbednosti i odbrane’”.

Pre nego što su na Grob neznanog vojnika položili zajednički venac s natpisom “Sećanje i upozorenje”, šefovi delegacija su po redu prilazili specijalno izlivenom zvonu s istim rečima – njega će posle ceremonije preneti u Velun. I nad Trgom Pilsudskog je odzvonilo 36 gromkih udara – po jedan za svaku delegaciju, medju kojima nije bilo ruske“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com