Kreće rasprodaja: Pirej, Eliniko i aerodromi

Vlada Grčke i nadležne službe užurbano pripremaju privatizacije na koje su se obavezali prilikom pregovora o nastavku dobijanja finansijske pomoći od evrozone. Prvi na tapetu biće Pirejska luka, Eliniko razvojni projekat i 14 regionalnih aerodroma, prenose grčki mediji.

grčka

Podsetimo, upravo je aktuelna Vlada Grčke, kojom komanduje Aleksis Cipras, obustavila ranije planiranu prodaju dela luke Pirej i to kineskoj grupaciji KOSKO, zbog čega je reagovala i kineska vlada.

Što se Eliniko razvojnog projekta tiče reč je o pretvaranju bivšeg međunarodnog aerodroma u Atini u ekskluzivno naselje, ali je taj projekat, koji nama sigurno zvuči poznato, u prošlosti nailazio uglavnom na probleme.

Grčka se u dogovoru sa državama članicama evrozone obavezala da će osnovati fond koji će voditi proces privatizacije vredan 50 milijardi evra. Pored gore pomenutih, Grčka će privatizovati i Poštu (ELTA), Grčku operatera sistema za distribuciju gasa (DESFA), kompaniju koja upravlja autoputem Egnatija (Egnatia Odos), nekoliko regionalnih i luka od međunarodnog značaja, a prodaće i ostatak državnog vlasništva od 10 odsto u OTE telekomu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com